Buz Çözücü Solüsyonlar
Dört mevsimi yaşayan ülkemizde kış mevsimi oldukça sert geçmektedir. Kar yağışı eğlenceli ve keyifli olduğu kadar olumsuz sahnelere de sebep olmaktadır. Özellikle ulaşıma etki eden kar yağışı, buzlanmaya sebep olduğunda trafik kazalarına neden olmaktadır. Buzlanmanın olumsuz etkilerini önlemek için yıllardır kullanılan klasik yöntemler etkin olmamaktadır. Ayrıca klasik yöntemler alt yapıya ve çevreye zarar vermektedir. Etkinliğinin yetersiz kalması ve yüksek maliyetlere sebep olması nedeniyle buzlanmaya karşı yeni yöntemler geliştirilmektedir. Bu yeni yöntemlerden en etkin ve maliyeti düşük olanı ise kimyasal kullanımı olmaktadır. Bu kimyasallardan buz çözücü solüsyonlar, içerisinde bulunan melas sayesinde çevreye zarar vermediği için kış aylarında buzlanmayı önlemek amacıyla kullanılan kimyasaldır. Magnezyum klorit kullanılarak elde edilen likit özellikteki bu kimyasal homojen dağılımı sağlamaktadır.
Buz çözücü solüsyonlar antifiriz etkiye sahip olduğundan yol üzerinde buz oluşumunu önler. Bu solüsyonun en dikkat çekici ve diğer yöntemlerden ayıran özelliği ise kar ve buz oluşumundan sonra da uygulanabilmesi olmaktadır. Fakat en iyi etkinliği görebilmek için kar ve buz oluşumundan önce uygulanması tavsiye edilmektedir. Nem tutucu özelliği solüsyonun yüzeyde kalmasını kolaylaştırmaktadır. Ayrıca, film tabakası oluşturduğu için yere düşen karın erimesini sağlar ve yola yapışmasını önler. Donma noktası -40 ° C’ ye kadar ayarlanabildiğinden dolayı çok düşük sıcaklıklarda dahi iyi sonuçlar elde etmeyi sağlar. Klasik yöntemlerde kullanılan tuzlar -10 ° C’den sonra buzlanmayı önleyici özelliğini kaybetmektedir. Sıvı olmasından dolayı kolay uygulanabilen bu kimyasal işçilik masrafını ve zaman kaybını azaltmaktadır. Anti bakteriyel özelliğe sahip olan solüsyon, glikol ve türevlerini içermediği için aktif maddeleri uçucu özellikte değildir. Bu sayede uzun süre etkili olmaktadır. Su bazlı ve doymuş mineral karışımı olduğundan yanıcı tehlike oluşturmamaktadır.
Yıllardır yollara tuz serperek buzlanma engellenmek istenirken asfalt ve betona zarar verilmiştir. Klasik yöntemlerde kullanılan tuzlar yoldaki sürtünmeyi arttırarak buzlanmayı önleme prensibine dayanmaktadır. Bu prensip trafik kazalarının artmasına sebep olmuştur
. Buz çözücü solüsyonların pH değerleri nötr seviyelere kadar indirildiği için aşındırıcı özelliği tuza göre 20 kat daha az olmaktadır. Bu sayede de sürücülerin güvenli bir sürüşe sahip olmasını sağlamaktadır.